Национален телефон 0700 50 755

Новини

Canon се отказва от човешкия труд

15 май 2012 Сподели

Canon се отказва от човешкия труд

Canon става първата компания в света, която напълно се отказва от използването на труда на хора в производството си. Водещият японски производител на цифрови фотоапарати вече ще използва само роботи, за да бъдат намалени разходите, предадоха ИТАР-ТАСС и АР. Процесът ще бъде напълно приключен за няколко години, уточни днес представител на компанията, без да уточни конкретни дати.

Представителят на корпорацията обеща, че роботизацията няма да доведе до уволнения, тъй като работниците, които ще бъдат освободени, ще бъдат прехвърлени към други сфери на дейност. Японските производители местят производството си в чужбина, за да компенсират загубите, причинени от повишаващия се курс на йената. Canon обаче вярва, че пълната автоматизация ще запази производството в Япония.

Миналата година Canon е произвел 25,9 млн. цифрови фотоапарата, което е равно на 20% от обема на този сегмент на световния пазар. Половината от този пазар се контролира от три японски компании - Canon, Sony и Nikon. Напоследък конкуренцията на пазара на цифрови фотоапарати се засилва, което води до спад на цените, а позициите на японските производители отслабват заради поскъпването на йената спрямо западната валута. Обикновен цифров фотоапарат се прави с 600 до 1000 части и досега пълна автоматизация при сглобяването му не е постигната.